23. marca 2017 vabljeni na otvoritev samostojne razstave članice Društva likovnikov Cerklje, Dragice Markun. Otvoritev razstave bo v Domu starejših občanov v Bohinju.

 

______________________________________________________________________

 

Vabilo na tradicionalno, 26. srečanje pod najevsko lipo, ki bo v soboto, 2. 7. 2016 

__________________________________________________________________

 

10. Maraton Alpe Scott

                                                   

v nedeljo, 3. julijabo Kamniško – Savinjske Alpe povezal Maraton Alpe Scott, ki pri nas velja za najlepši, hkrati pa tudi najtežji kolesarski maraton.

 

»Najlepši in najtežji« - vzdevek, ki so ga kolesarskemu Maratonu Alpe Scott skozi leta nadeli kar kolesarji. Maraton zaznamuje čudovita trasa, ki vodi okoli slikovitih Kamniško – Savinjskih Alp ob štirih alpskih rekah, čez tri prelaze. 130km in 2000m višinske razlike predstavlja svojevrsten izziv, s katerim se bodo kolesarji spopadli prvo julijsko nedeljo. Tokrat že deseto leto zapored.

 

Zakaj najtežji, zakaj za mnoge najlepši?

Trasa Maratona Alpe Scott vodi okoli Kamniško – Savinjskih Alp s startom in ciljem v Kamniku. Kolesarji na poti premagajo 130km in kar 2000m višinske razlike ob prečkanju prelazov Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec. Zaradi zahtevnosti maratona se na startu vsako leto zberejo le bolje pripravljeni rekreativni kolesarji, katerim maraton predstavlja izziv, hkrati pa tudi užitek na kolesu. Idilična trasa, ki vodi skozi slikovite kraje s pogledi na mogočne vršace, odtehta, po mnenju večine, vse napore na poti.

 

11 kolesarjev se okoli Alp podaja 10-ič

Ker je letošnji maraton v znamenju 10-tke, bodo organizatorji posebno pozornost namenili tistim kolesarjem, ki so se udeležili vseh dosedanjih maratonov ter se letos na pot okoli Alp podajajo desetič.

 

Doživetje tudi za navijače –  Maraton Alpe in Scott iščeta »naj navijaško skupino«

Tudi odlično vzdušje ob progi in glasni navijači so razlog, da Maraton Alpe Scott udeležencem ostane v kar najlepšem spominu. Organizatorji so skupaj z glavnim sponzorjem že drugo leto zapored pripravili poseben natečaj, kjer bodo nagradili 3 najbolj glasne navijaške skupine. Izziv, ki ga ponuja maraton, ni majhen, zato je prav, da so kolesarji na poti deležni prave spodbude. Na Maraton Alpe tako vabljeni tudi navijači -če boste med najbolj glasnimi in energičnimi, pa vas čaka tudi nagrada.

 

Preko 500 prostovoljcev, da je krog sklenjen.

Zakulisje Maratona Alpe Scott je svoja zgodba, mnogim manj poznana. Vsekakor pa je prav, da se ob jubilejnem maratonu spomnimo vseh prostovoljcev – teh je preko 500, ki prvo julijsko nedeljo dihajo za kolesarski praznik. Od članov gasilskih društev, ki prevzamejo vlogo redarjev, športnih društev, katerih člani poskrbijo, da na okrepčevalnicah poteka vse tekoče, motoristov Moto kluba Kamnik, ki spremljajo kolesarje na poti, do prijavne službe, ki že v zgodnjih jutranjih urah v Kamniku nasmejano pričaka kolesarje. Tu so še številni drugi simpatizerji in, kot poudarjajo organizatorji, brez vseh njih Maratona Alpe zagotovo ne bi bilo.

 

Sodelovanje 10-ih občin in priložnost za turizem

Trasa maratona vodi skozi 10 občin pri nas in občino Železna Kapla na avstrijskem Koroškem. Ker krog okoli Kamniško – Savinjskih Alp postaja vse bolj priljubljena trasa med kolesarji tudi takrat, ko po teh cestah ne poteka maraton, je nastala ideja o skupni promociji trase in krajev na poti. Pobudo o povezovanju je prevzelo Združenje Kamniško – Savinjske Alpe, ki predstavitev novega turističnega produkta načrtuje za prihodnje leto. Že letos pa se bodo na maratonu s svojo turistično ponudbo predstavile vse občine na poti.

 

Pred maratonom še skupinski trening

Še pred maratonom se tudi letos obeta skupinski trening. Vse, ki bi vas skupinska vožnja zanimala, najdete aktualne informacije v naslednjih dneh na spletni strani www.maraton-alpe.si

 

Podrobno o trasi Maratona Alpe Scott - http://maraton-alpe.si/alpe_proga1-

Video 2015 - http://maraton-alpe.si/video_9-Maraton-Alpe-2015

 

__________________________________________________________________

 

Kinološko društvo Kamnik in Hotel za male živali Nera vabita na državno tekmovanje v rally obediencu (tekmovanje šolanih psov). Tekmovanje bo potekalo 19. 6. 2016 na vadbišču kinološkega društva Kamnik v Košišah. Pričelo se bo ob 9. uri in trajalo do popoldnaskih ur.

 

________________________________________________________________

 

Vikend odprtih vrat v Kamniku: priložnost za prvomajsko potepanje

 

V Kamniku, Šmartnem pri Litiji, Litiji, Lukovici in Mengšu bodo od konca aprila do konca septembra potekali Vikendi odprtih vrat v Srcu Slovenije. Že od petka, 29. aprila, do nedelje, 1. maja, vas v Kamniku čakajo posebna doživetja z ugodnostmi, popusti in sodelovanjem v veliki nagradni igri za vikend v Koči Košutnik na Veliki planini! Rezervirajte si čas za svoje potepe, pridite po prvomajsko doživetje v Kamnik.

 

OBIŠČITE SREDNJEVEŠKO MESTO V SRCU SLOVENIJE

Ob 10. uri brezplačno enourno vodenje po Kamniku. Ob ogledu Budnarjeve muzejske hiše v Zgornjih Palovčah brezplačno šilce domačega žganja. Na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko na Šutni ter pri Dragici Bohinec v Šmarci za obiskovalce brezplačne zelenjavne sadike. V Hiši keramike Zakaj pa ne majolka prikazi dela na lončarskem vretenu, poslikave beloprstene keramike ter popust ob nakupu keramičnih izdelkov!

 

DOBER TEK IN NA ZDRAVJE V KAMNIKU!

Spoznajte Okuse Kamnika. Gostilna Repnik omogoča brezplačno pokušino tuhinjske file. V Kavarnici na Glavnem trgu posebne cene žganja iz ruševja (1 EUR), v Kavarni Veronika pa kloštrskih kremšnit (2,50 EUR). V Zlati ptički degustacija kmečkih dobrot ter izbrane dobrote kamniških butičnih ponudnikov s popustom. V Planinskem domu v Kamniški Bistrici ob kosilu brezplačna kavica, v B&B, Hostlu in Pubu Pod Skalo pa popoldansko-večerne pokušine različnih vrst piva s kamniškega območja!

 

V NARAVO SRCA SLOVENIJE

Podaljšajte obisk Spomladanske razstave v Arboretumu Volčji Potok s 4-urnim kopanjem in brezplačnim čajem iz termalne vode v Termah Snovik ali se zapeljite z nihalko na Veliko planino. Ob nakupu vozovnic za dve odrasli osebi vam tretjo, ki jo boste prevzeli ob odhodu in izkoristili do konca maja, podarijo. V Zdravilnem gaju Tunjice vas čaka­jo promocijske cene vodenja, posebne nagrade ter degu­stacije žive vode in glinenega napitka.

 

Več informacij poiščite na www.srce-slovenije.si/turizem/vikendi.

 

__________________________________________________________________________

 

Ustanova Petra Pavla Glavarja pripravlja ob dnevu žena koncert z naslovom Pozdrav pomladi. Dogodek se bo odvijal 18.3.2016 ob 18. uri v Kulturnem domu Komenda. Vsaka žena prejme darilo. Več na www.uppg.si.

 

PLAKAT

 

___________________________________________________________________

 

24. Gradovi kralja Matjaža, Črna na Koroškem, 29. - 31. januar

 

Tradicionalna obuditev legende kralja Matjaža bo potekala na ravnici Mitnek pod koroško goro Peco, kjer smo od daljnega 1993 zgradili  že 1300 snežnih gradov in skulptur. Simpatična prireditev je magnet za obiskovalce s celotne Slovenije in sosednje Avstrijske Koroške, katere k obisku pritegne kulturno in športno dogajanje, koroške tradicionalne dobrote in razigrano zimsko vzdujšje. 

 

Sporočamo, da se vsi, ki bi se radi preizkusili v gradnji snežnih gradov, lahko že prijavijo. Ekipe se prijavijo na spletni strani www.crna.si. Prijave so možne tudi na samem prizorišču prireditve in sicer 1 uro pred začetkom (začetek ob 10.00 uri). Ekipe se že pridno prijavljajo preko spleta. Kar precej je takšnih ekip, ki se vsako leto vračajo in še nadgrajujejo svoje snežne stvaritve.

 

Pogoji tekmovanja v gradnji snežnih gradov ostajajo nespremenjeni (http://www.crna.si/gradovi_obrazec/index.html), pri tem se obračamo na graditelje s prošnjo po ekipnem »fairplayu« glede števila sodelujočih članov. Komisija, ki je v sestavi gospoda Janeza Graufa – kipar, Boruta Bončina – arhitekt, županje občine Črna – Romane Lesjak in njegovega visočanstva kralja Matjaža ocenjujejo le snežne gradove in skulpture tematsko sorodne legendi kralja Matjaža in jih tudi bogato nagradijo: Vožnja s kajakom v Podzemlju Pece, Smučanje na smučišču Peca, Splavarjenje po reki Dravi, Doživljajski dan v Črni in Zipline Planica so le nekatere izmed zanimivih nagrad za ekipe. Glasujejo tudi obiskovalci, ki ob vstopu prejmejo glasovnico. Oni ocenjujejo vse snežne skulpture. Po izboru občinstva najlepša skulptura prav tako prejme nagrado.

 

 

Prevozni režim na prizorišče ostaja enak prejšnjim letom. Ker se prireditev odvija na ravnici Mitnek nad Črno na Koroškem, do koder vodi urejena cesta, a je možnost parkiranja ob zgoščenem prometu pomankljiva, zato priporočamo parkiranje v dolini, na za to urejenem večjem parkirnem mestu (od koder je zagotovljen prevoz z večjim številom kombiniranih vozil iz doline). Cena prevoza ostaja ista kot lani in sicer 3€ za oboje smerno vožnjo in 2€ za enosmerno vožnjo.  Vstopnina na prizorišče prireditve v soboto znese 5€ za odrasle osebe in 2,5€ za otroke. V nedeljo, ko je na prizorišču otroški program pa imajo otroci prost vstop, odrasli 5€. 

 

Celoten program prireditve Gradovi kralja Matjaža najdete TUKAJ.

 

__________________________________________________________________

 

Pridite v Planico 16. in 17. januarja in navijajte z nami

 

Po štirih letih se v Slovenijo ponovno vrača tekmovanje za FIS svetovni pokal v teku na smučeh. V soboto in nedeljo, 16. in 17. januarja 2016, bodo v Planici, v novem Nordijskem centru, gostili sprinterske preizkušnje za ženske in moške. Planica, ki je po svetu sicer bolj znana po centru za smučarske skoke in polete, je v decembru 2015 dokončala tudi sodobni tekaški stadion s pripadajočimi progami. Oba sta del skoraj 48 milijonov evrov vrednega projekta Nordijski center Planica, ki je bil večinoma financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, svoj delež pa je prispevala tudi Republika Slovenija. Nov center s svojo bogato ponudbo tako omogoča odlične pogoje za treninge in tekmovanja, ne le za vrhunske in rekreativne športnike, temveč tudi za otroke in mladostnike, ki so usmerjeni v šport. S pomočjo projekta in evropskih sredstev država ohranja tradicijo prireditev v Planici in ustvarja podlago za razširjeno športno turistično ponudbo Kranjske Gore, Gornjesavske doline in Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave turistične destinacije.

 

Ker je projekt naložba v našo prihodnost, kar je tudi slogan evropske kohezijske politike v Sloveniji, bomo v Planici ne le navijali, temveč preko nagradnih iger in drugih aktivnosti osveščali o pomenu oz. doprinosu evropskih sredstev za Slovenijo.

 

Najprej, v soboto, 16. januarja, bo na sporedu tekma v sprintu v prosti tehniki, v nedeljo, 17. januarja pa ekipni sprinti, prav tako v prosti tehniki. Med svetovno elito bomo navijali predvsem za naša dekleta in fante, na čelu katerih bo naša bronasta tekačica z OI v Sočiju in odlična sprinterka Vesna Fabjan.

Poskrbljeno bo tudi za pestro dogajanje za najmlajše. Planica je namreč tudi letos, t. j. petič zapored, eden izmed številnih organizatorjev iz celega sveta, ki sodeluje v kampanji mednarodne smučarske zveze Svetovni dan snega.

 

Dogodek je namenjen predvsem otrokom, ki se bodo v Planici lahko preizkusili v nordijskih disciplinah. Brezplačno si bodo lahko sposodili opremo in ob spremstvu strokovnega vodstva tekli na smučeh oz. naredili prve korake v smučarske skoke. Eden naših nekdanjih najuspešnejših skakalcev, Franci Petek, bo namreč otrokom na Mini Planici, mobilni mini smučarski skakalnici, pričaral lepote tega športa. Na voljo bo še veliko drugih aktivnosti - sankanje, hokej na snegu, tubing, iskanje izgubljenega zaklada, snežni poligon, pridružili pa se nam bodo tudi otroci z motnjami v razvoju, kar bo tudi del gibanja Specialne olimpijade Slovenije.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite, obisk prizorišča za otroke je za vse obiskovalce brezplačen. Pridete v Planico 16. in 17. januarja 2016!


Podrobnejši program vam je na voljo na spletni strani http://www.planica.si/teki.

 

______________________________________________________________________

 

Vljudno vabljeni, da prisluhnete kateremu od božičnih koncertov Gorenjskega okteta! Predstavili bodo skladbe z naše zgoščenke in še marsikaj.

 

Božič nas vsako leto s prihodom Luči miru med nas opomni, kako pomembno je, da znamo mir deliti z drugimi in ga začnemo ustvarjati sami pri sebi, saj samo s takšnim dejanjem mir lahko resnično podarimo tudi drug drugemu.

Vsa naša občutenja želimo pevci Gorenjskega okteta deliti z vami in vam pričarati mir božične skrivnosti.
Mir na zemlji vsem ljudem!

Gorenjski oktet 

 

VABILO

__________________________________________________________________

 

Vabljeni na zadnji koncert APZ France Prešeren Kranj v letošnjem letu, s katerim se bomo poslovili od iztekajočega leta in pozdravili prihajajočega.


Koncert bo v torek, 22.12.2015 v Domu Krajanov Primskovo, Jezerska cesta 41.

VABILO

__________________________________________________________________

 

V občini Komenda že od 1999 deluje Ustanova Petra Pavla Glavarja. Ustanovljena je bila z namenom, da podpira razvoj talentiranih mladih po eni strani in pomaga gmotno šibkim občanom po drugi strani. Vseskozi se občanom ponuja kulturne in duhovne vsebine. Člani Ustanove delujejo brezplačno in prostovoljno, vse v korist njihovim uporabnikom. Več o dejavnostih si lahko preberete na spletni strani: www.uppg.si

 

Za soboto, 16. januarja 2016 pripravljajo dobrodelni novoletni koncert KAKO LEPO!. Gostja večera bo priznana evropska pevka Shirlie Roden. Skupaj s pevskimi zbori Društva upokojencev Komenda in otroškim in mladinskim pevskima zboroma OŠ Komenda Moste ter s citrarji Evo Poglajen, Špelo Štular in Tomažem Plahutnikom so pripravili odličen pevsko-instrumentalni-pogovorni program.

 

__________________________________________________________________

 

ZIMSKE PRAVLJICE NA BRDU

 

Dobrodošli v kraljestvu pravljic od petka 18. do nedelje 20. decembra 2015 od 15.00 - 20.00.

Zgodbe, ujete v pravljičnih hišicah, barvitost adventnih luči, stojnice s praznično ponudbo, lesketajoče se ledene skulpture, vonj po vroči čokoladi in kuhanem vinu, radostne božične pesmi ...

 

PRIPOVEDOVANJE PRAVLJIC V HIŠKAH

Nove brdske pravljice:

 • Karel in zmaj, ki ni znal leteti
 • Ivan Brdski se končno poroči
 • Rumeni žabec
 • Zgodba o brdskem jelenčku (nadaljevanje)

 

OTROŠKE PREDSTAVE IN PRIHOD BOŽIČKA

ob (16.00), 17.00, 18.00 in 19.00

 • petek in nedelja: Božična pravljica, KUD Valentin Kokalj
 • sobota: Čebelica Maja, KUD Predoslje

 

DOŽIVETJA Z LIPICANCI

16.00 -19.00

 • Jahanje lipicancev
 • Vožnja s kočijo oz. sanmi

 

ANIMACIJA ZA OTROKE

16.00 -19.00

 • Ustvarjalne delavnice
 • Športne aktivnosti

 

ŠOV ZA VSE GENERACIJE

• Oblikovanje ledenih skulptur 16.00 - 19.00

• Šov z ognjem, vsak dan ob 16.40, 17.40, 18.40 in 19.40

 

ZABAVA V ŠOTORU

15.00 - 20.00

 • Degustacija Okusov Brda in ostala gostinska ponudba
 • Glasbeni program z Ansamblom Anžeta Šuštarja

 

PRAZNIČNE STOJNICE

15.00 -20.00

 • Dobrodelni sejem Centra Korak in Zavoda Sonček - Pristava Zois
 • Stojnice z izdelki - šotor

 

Vstopnice:       ZA OTROKE JE VSTOP BREZPLAČEN

Odrasli (od 15. leta dalje): 6 eur

Družinska vstopnica (2 odrasla): 12 eur

V ceno je vključen ogled programa in degustacijski kupon brdskih dobrot.

Predprodaja kart od 11. 12. dalje na recepciji Hotela Brdo in na dan prireditve pri vhodu v Park Brdo.

Pričarajte najmlajšim pravo doživetje prazničnih dni!

___________________________________________________________________

 

Poglejte si mesečni koledar Kam? V Kranj! za mesec DECEMBER - naj se Prešerni december začne!

 

KOLEDAR

___________________________________________________________

 

Fit Vizija v soboto, 12. 12., vabi na na ustvarjalno kuharsko delavnico za otroke, CUPCAKES. Pripravljali bodo mini okrašene tortice.

 

VABILO

___________________________________________________________

 

 

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.