Čebelarsko društvo Cerklje

Kontakt:

Slovenska cesta 2

4207 Cerklje na Gorenjskem

 

Predsednik:

Miha Štular

G: 051 351 845

E: miha.stular@gmail.com

 

 

Vasi pod Krvavcem, ki sestavljajo občino Cerklje, se ponašajo z bogato čebelarsko zgodovino. Skoraj v vsaki vasi stoji eden ali več čebelnjakov, tako da lahko trdimo, da se lepo čtevilo občanov ukvarja s čebelarstvom. Ne glede na to, da se vsi čebelarji na področju občine s čebelami ukvarjajo predvsem ljubiteljsko, saj posamezni čebelar čebelari s povprečno petnajstimi družinami, so povezani v čebelarsko društvo.

 

Januarja 1920 so takratni čebelarji Cerkelj in okoliških vasi ustanovili svojo čebelarsko podružnico s sedežem v Cerkljah. Čebelarska podružnica je tako bolj ali manj aktivno delovala do konca II. svetovne vojne. Po koncu vojne se je čebelarska podružnica preimenovala v čebelarsko družino Cerklje, njeno vodstvo pa je leta 1951 prevzel Franc Bobnar, ki je potem 32 let aktivno vodil in usmerjal delo družine. Od leta 1983 do 1986 je družino vodil Franc Frantar, od leta 1987 do 1999 pa Franc Zorman. Čebelarska družina se je pred nekaj leti preimenovala v čebelarsko društvo, ki ga od leta 2000 dalje vodi Franci Strupi. Društvo je aktivno povezano v Čebelarsko zvezo Slovenije ter od leta 2002 dalje še v Čebelarsko zvezo Zgornje Gorenjske. Z ostalimi gorenjskimi društvi sodelujejo tudi pri pripravljanju Kranjske čebele, glasila čebelarske zveze Zgornje Gorenjske.

 

Trenutno je v čebelarsko društvo Cerklje včlanjenih 67 čebelarjev, ki čebelari z okoli 900 čebeljimi družinami. Dva člana društva (Franci Strupi in Jože Brankovič) uporabljata pri opremi medu tudi zaščitno znamko "Slovenski med, kontrolirana kakovost".

 

Čebelarsko društvo je aktivno pri usposabljanju podmladka oziroma mladih čebelarjev, saj v okviru OŠ Davorina Jenka Cerklje deluje čebelarski krožek, ki ga obiskuje do 15 osnovnošolcev.

 

Organizacijsko smo povezani .

 

Čebelarsko društvo Cerklje organizira vsako leto povprečno dve strokovni predavanji z različnimi temami iz čebelarskega sveta ter strokovni izlet za svoje člane.

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.