Kulturno umetniško društvo Pod Lipo Adergas

Kontakt

Adergas 1, 4207 Cerklje 
E: ...
W: www.kudpodlipo.si

 

Predsednik

Franci Sirc

T: 031 / 397 988

 

Tajnik, mentor, režiser

Silvo Sirc

T: 04 / 252 10 55

 

Zborovodja

Dane Selan
T: 04 / 252 21 39

 

Članstvo

Društvo šteje 105 članov vseh starosti od 5 do 60 let. Člani so iz vasi Adergas, Trata, Velesovo in Praprotna Polica.

 

V zapisih vaških kronistov zasledimo, da  so se krajani zbrali in se družili v raznih dekliških in fantovskih skupinah ter prirejali proslave in uprizarjali igre na večjih kmečkih skednjih.

 

Po ustanovitvi ljudske šole leta 1857 v samostanskih prostorih v Adergasu, je del kulturne dejavnosti prešel v te prostore, vodili pa so jo domačini in šolski upravitelji.

 

Leta 1938 je bilo ustanovljeno prosvetno društvo. Po vojni so društvo poimenovali KUD ¨ Borec¨ Velesovo, od leta 1997 dalje pa se imenuje KUD »Pod lipo« Adregas.

Od ustanovitve društva je bilo odigranih 130 različnih dramskih del, prirejenih mnogo literarnih, glasbenih in družabnih večerov, koncertov in različnih predavanj.

 

Otroška in mladinska dramska skupina vsako leto uprizorita po tri priložnostna dramska dela ob materinskem dnevu, miklavževanju in božičkovanju, ter se udeležujeta področnega »Kekčevega srečanja« gorenjske na Jesenicah.

 

Zborovodja Dane Selan že vrsto let vodi MLPZ in Orffov orkester, ki se redno udeležuje državnih srečanj Orffovih skupin Slovenije, MLPZ pa področnih srečanj mladinskih zborov kranjske regije.

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.