Prostovoljno gasilsko društvo Zgornji Brnik

Kontakt

Zgornji Brnik 8, 4207 Cerklje

E: ...

 

Predsednik

Franc Kropivnik, ml.

 

Poveljnik

Metod Kropar
 

Naloga operativne enote društva:

Operativna enota PGD Zgornji Brnik je razvrščena v 2. kategorijo enot in je s sklepom župana določena za pomoč osrednji gasilski enoti PGD Cerklje pri opravljanju nalog gašenja in reševanja ob požarih, preventivnih nalog varstva pred požari ter določenih nalog zaščite in reševanja ljudi ter premoženja ob naravnih in drugih nesrečah v občini Cerklje.

 

Leta 1908 je 20 vaščanov na pobudo Jožeta Burgarja ustanovilo prostovoljno gasilsko društvo Zgornji B(e)rnik. Že v letu 1910 so zgradili prvi gasilski dom. Leta 1923 so iz Prage pripeljali ročno brizgalno, ki jo še danes uporabljajo na vsakoletnem Barletovem memorialu Rosenbauer-jevo in leta 1994 sedanjo Ziglerjevo brizgalno.

V letu 1977 je društvo dobilo svoj prvi kombi. Velika pridobitev za društvo je bila v letu 1996, ko so iz Nizozemske pripeljali rabljeno gasilsko tovorno vozilo Mercedes z 2000 l cisterno za vodo in visokotlačno črpalko. Najnovejši kombi Fiat Ducato za prevoz moštva pa so slovesno blagoslovili v 2003 ob 95 letnici obstoja društva.
 

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.