Občina Cerklje

Občina Cerklje na Gorenjskem je ena od petih leta 1994 novoustanovljenih občin, ki so nekdaj spadale pod skupno občino Kranj (danes Naklo, Preddvor, Šenčur, Mestna občina Kranj in Cerklje na Gorenjskem). Njena površina meri 79 km2 in ima približno 7011 prebivalcev (vir: Statistični urad RS, 2010); gostota prebivalstva je izrazito večja v južnem ravninskem delu občine, poseljenost goratega dela občine pa je bistveno manjša.

 

Cerklje so že v stari kranjski občini po družbenem planu razvijali kot lokalno oskrbno središče. Sestavlja jo 30 naselij in 21 vaških skupnosti: Trata - Adergas, Velesovo, Praprotna Polica, Pšata, Poženik, Šmartno, Zalog, Lahovče, Vopovlje, Spodnji Brnik, Zgornji Brnik, Štefanja Gora, Ambrož pod Krvavcem, Stiška vas, Ravne, Apno, Šenturška Gora, Sidraž, Sveti Lenart, Grad, Dvorje. Cerklje na Gorenjskem so danes pomembno vozlišče poti, ki vodijo skozi vasi pod gorskim obodom in po pobočjih Krvavca.

 

Občina Cerklje na Gorenjskem je lokalna skupnost z jasno začrtanimi razvojnimi smernicami. Pri svoji rasti in razvoju se opira na svoje ključne prednosti v naravnem in kulturnozgodovinskem bogastvu krajev, prometni dostopnosti in v ljudeh, ki se prednosti dobro zavedajo in imajo jasno razvojno vizijo. Tako so Cerklje na Gorenjskem z ugodno lego na prehodu iz Ljubljanske kotline v visokogorski svet Kamniško-Savinjskih Alp stičišče pestrega naravnega okolja, kulturne krajine in načina življenja tukajšnjih prebivalcev. Vse to je oplemeniteno še z urejenostjo okolja in gostoljubnostjo ljudi, ki tu živijo. Prav umeščenost krajev med slikovita polja, bistre vodotoke in planinske grebene daje izhodišče za to, da Cerklje na Gorenjskem svojo prihodnost prepoznavajo predvsem v turistični ponudbi tudi za najzahtevnejše obiskovalce. Na razmeroma majhnem prostoru so številne izletniške točke in zanimivosti. Pozimi vabijo urejena smučišča na Krvavcu. Po markiranih poteh se lahko povzpnete na Štefanjo goro, Šenturško goro, Ambrož ali vrh Krvavca, kolesarite po gorskih in nižinskih poteh, se spustite s padalom ... Poleg cerkva, ki krasijo podobo večine naselij, si lahko ogledate še druge kulturne znamenitosti: grad Strmol s parkom, samostan in cerkev v Adergasu, Hribarjevo vilo, spominski park pomembnih osebnosti in še mnogo drugega.

 

Po aktivno preživetem dnevu v naših krajih se boste lahko okrepčali v eni od domačih gostiln ali si poiskali prenočišče, da lepa doživetja pri nas ne bodo prehitro minila. Številna prenočišča omogočajo prijetne počitnice družinam, ljubiteljem narave, športnikom in poslovnim ljudem, ki jih od letališča Brnik loči le 5 minut, od Kranja 15 minut, od Ljubljane pa le 20 minut vožnje z avtomobilom.

 

Urejene kolesarske in pohodne poti omogočajo aktiven oddih, rekreacijo in sprostitev. Krvavec je najlažje dostopno smučišče v slovenskih Alpah, najbližje Ljubljani, Parizu, Londonu … Pozimi privlači smučarje, poleti ponuja nešteto možnosti za sprehode ali kolesarjenje. Tako smučarje kot izletnike Krvavec vabi v neokrnjeno naravo s čudovitim razgledom na sosednja pobočja in na pristno domačo hrano.

 

Imate samo urico časa, ki ga želite raztegniti v nepozaben dan? Se želite v turobnih zimskih dneh in meglenih jutrih naužiti sonca? Dobrodošli v Cerkljah, kjer ste v četrt ure z mednarodnega letališča sredi alpskega sveta, v blagodejnem podnebju hribovskih vasic s pestro domačo ponudbo.

 

Cerklje so na prehodu Ljubljanske kotline v visokogorski svet Kamniško-Savinjskih Alp, na nadmorski višini med 350 in 1972 metri. V listinah se prvič omenjajo sredi 12. stoletja kot Trnovlje, s sedanjim imenom pa po letu 1239. Kraj, razpet med ravnino barvitih polj in razgibane hribe, je pravi park raznolikosti naravnih in geografskih značilnosti alpskega, gorskega in nižinskega sveta z bogato kulturno dediščino. Arheološka najdišča v Šmartnu in na Krvavcu pričajo o zgodovini naseljenosti tega območja že v antiki. Od dvanajstih srednjeveških dvorcev na območju današnje občine je grad Strmol edini, ki se je ohranil do danes. Med številnimi cerkvami je poleg cerkve Marije Vnebovzete v Cerkljah najbolj znana nekdanja samostanska cerkev Marijinega oznanjenja s katakombami in najstarejšim Marijinim kipom v Sloveniji. V središču Cerkelj je spominski park, posvečen osebnostim, ki so kraju pustile pomemben kulturnozgodovinski pečat.

 

Površina

Površina občine Cerklje meri 79 km2 in ima približno 7011 prebivalcev.

 

Št. prebivalcev

Občina Cerklje ima okoli 7011 prebivalcev.

 

Gostota prebivalstva je izrazito večja v južnem ravninskem delu občine, poseljenost goratega dela občine pa je bistveno manjša.

 

Občinski grb in zastava

Grb občine Cerklje

 

Grb


V občinskem grbu je ščit s krožnim zgornjim sklepom, na katerem je izpisana prva zgodovinsko izpričana letnica obstoja kraja kot sedeža fare, kar je takrat pomenilo središče današnje občine.

Spodnji del grbovnega polja izpopolnjujejo trije enako veliki enakokraki križi, ki simbolno predstavljajo tri cerkve, ki so v srednjem veku stale sredi vasi in po katerih je kraj dobil tudi ime.

 

Zastava

Ima tri enako široka vzdolžna polja v zaporedju modra – rumena – modra. Barve izhajajo iz grba, zato imajo enako svetlobno vrednost.

Zastava občine Cerklje

 

Občinski praznik

Občina Cerklje na Gorenjskem svoj občinski praznik od leta 1999 proslavlja 23. septembra. Na ta dan je leta 1999 minilo 80 let od smrti Ignacija Borštnika, rojenega leta 1858 v Cerkljah.

Vsako leto so zato septembra številne kulturne in športne prireditve, ki tako poustvarjajo nevidno vez s cerkljanskim izročilom in preteklostjo.

Odprtje obnovljenega spominskega parka ob Hribarjevi hiši v Cerkljah na Gorenjskem je bilo ob občinskem prazniku, 23. septembra leta 1999. Ob tisti priložnosti je bil postavljen prvi spominski kip, kip Ignaciju Borštniku. Danes v parku stojijo kipi šestih pomembnih osebnosti.

Ob občinskem prazniku občina Cerklje na Gorenjskem vsako leto podeljuje priznanja in nagrade zaslužnim občanom in občankam.

 

Podnebne razmere

Na severnem delu območja, ki je nekoliko dvignjeno nad Ljubljansko kotlino, se zmerno celinsko podnebje že prepleta z gorskim, za katerega so značilne pogoste temperaturne inverzije – topla, ne prevroča poletja in hladne, ne izjemno mrzle zime.

 

Zaradi prisojne lege in višje nadmorske višine je tu več sončnih ur in dni brez megle, boljši sta tudi dobra vidljivost in kakovost ozračja.

 

Povprečna količina padavin v nižinskem delu je približno 1300 mm, v sredogorju 1600 mm, v visokogorju pa več kot 2000 mm. Največ padavin pade novembra, najmanj januarja in februarja. Povprečno število padavinskih dni je med 130 in 170. Največ padavinskih dni je med marcem in avgustom z viškom julija, najmanj pa septembra in oktobra.

GPS koordinate

N: 46,2543

E: 14,4870

 

Oddaljenost od večjih krajev

Občina Cerklje na Gorenjskem ima zelo dobre cestne povezave do treh večjih središč:

  • do Kranja 12 km magistralne ceste
  • do Ljubljane 25 km avtoceste (središče Cerkelj je do najbližjega avtocestnega priključka oddaljeno 5 km)
  • do Kamnika 18 km magistralne ceste


Bližina letališča Brnik, ki je od središča Cerkelj oddaljeno 4 km, omogoča odlično letalsko povezavo.

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.