Anton, Janez in Jožef GLOBOČNIK

Jožef (*1796 v Poženiku, †1863 v Ljubljani, kjer je pokopan)


Po študiju teologije je bil profesor na ljubljanski gimnaziji, latinski šoli v Idriji, ravnatelj in katehet glavne šole v Škofji Loki, nato pa kar 25 let spet na ljubljanski gimnaziji. Za Cerklje je pomemben, ker je v oporoki ustanovil štiri srednješolske štipendije, namenjene predvsem cerkljanskim dijakom. Cerkljanskim siromakom je zapustil obresti visoke glavnice.

 

Janez (*1824 v Poženiku, †1877 v Gorici, kjer je pokopan)


Nečak Janez je po študiju teologije postal katehet in ravnatelj glavne šole v Kranju. Ima največ zaslug, da je bila v Kranju 1861. ustanovljena gimnazija, zato je postal častni občan Kranja. Na gimnaziji je poučeval, dokler ni postal škofijski kancler v Gorici. Življenjske zgodbe kranjskih zavetnikov je popisal v delu Nova cvetlica v duhovnem vrtu ali Življenje sv. mučencev oglejskih Kancijana, Kancija, Kancijanile in Prota.

 

Anton (*1826 v Poženiku, †1858 v Ljubljani, kjer je pokopan)


Janezov mlajši brat Anton je po srednji šoli v Ljubljani končal teologijo, v Innsbrucku pa klasično filologijo. Že 25-leten je postal redni profesor klasičnih jezikov na ljubljanski gimnaziji, kmalu nato pa tudi katehet. Gimnazijce je učil tudi glasbo in petje. Veliko se je posvečal gluhonemim, ker je zelo dobro obvladal njihovo govorico.
 

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.