Bratje HACIN

Josip (*1881v Češnjevku, †1957 v Ljubljani, kjer je pokopan)


Josip je po maturi študiral geografijo, nato pravo in oboje sklenil z doktoratoma. Po prvi svetovni vojni je bil advokat v Ljubljani. Že zgodaj se je ukvarjal z literaturo. Prozo je objavljal v Vrtcu, Domačem prijatelju, Slovencu in Slovenskem narodu, poezijo pa v Ljubljanskem zvonu. Že od študentskih let je veliko prevajal iz francoščine, češčine in ruščine.

 

Janko (*1884 v Češnjevku, †1956 v Ljubljani, kjer je pokopan)


Tudi brat Janko je bil pravnik. Po prvi svetovni vojni je sodeloval na mirovnih pogajanjih v Parizu, nato pa je bil zaposlen kot strokovnjak za mednarodne pogodbe na zunanjem ministrstvu v Beogradu, nazadnje je bil ravnatelj Agrarne banke. Največ je pisal o gospodarskih vprašanjih.


Fridolin (*1891 v Češnjevku, †1956 v Ljubljani, kjer je pokopan)


Po izobrazbi je bil strojni inženir, posvečal pa se je vzgoji mladih strojnikov, nazadnje kot ravnatelj Srednje tehnične šole v Ljubljani.

 

Rozalija, teta njihovega očeta Jožefa (po domače Zormana), je bila mati znamenite Franje Malenšek, Koširjeve iz Tacna, ki je pozdravila goste na velikem slovenskem taboru v Vižmarjih leta 1869. Fran Levstik ji je posvetil vsem znane Franjine pesmi.
 

 

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.