Vodeni turistični ogledi

Brošure

 

Turistični vodniki

Lokalni turistični vodniki v Občini Cerklje na Gorenjskem ( 2013-2020)

 

  • Alojzija Korbar Tacar
  • Anita Oman
  • Andreja Remic
  • Marija Štular
  • Simona Šunkar
  • Nataša Luskovec
  • Mojca Jagodic
  • Klavdija Prosenc Zemljič

 

Vabimo Vas na odkrivanje zakladov občine Cerklje na Gorenjskem, ki Vam jih lahko predstavimo lokalne vodnice.

Lokalno vodenje je mogoče vsak dan po vnaprejšnjem dogovoru. Prosimo, da nas kontaktirate na info@tourism-cerkje.si ali pa na telefonsko številko 04 281 58 22 ( + 386 4 281 58 22).

Lokalno vodenje je odlično darilo in zanimiva popestritev vsakega praznovanja.  Poklonite darilo sebi in tem, ki jih imate najraje.

 

LOKALNA VODENJA V LETU 2017

 

mesec četrtek 17.00 sobota 9.30
januar  12.  28.
februar  9.  25.
marec  9.  25.
april  6.  29.
maj  11.  27.
junij  8.  24.
julij  6. in 27.  22.
avgust  3.  12. in 26.
september  7. in 28.  16.
oktober  12.  21.
november  9.  25.
december  7.  16.

 

   

 

Zgodovino Cerkelj lahko podrobneje spoznate z ogledom pomembnih spomenikov kulturne dediščine. 
 

Na poti si lahko v središču Cerkelj ogledate baročno cerkev Marijinega vnebovzetja, Plečnikove vežice, Plečnikov spomenik posvečen Davorinu Jenku, zunanjost secesijske vile, ki jo župan Ivan Hribar zgradil kot poletno rezidenco, rojstno hišo velikega gledališčnika Ignacija Borštnika, kužno znamenej ob 360 let stari farovčki lipi. Pot nas nato vodi do spominskega parka, posvečenega pomembnim možem Cerkelj.
 

Nasproti omenjenega parka stoji Petrovčeva hiša, ki je bila vse do sredine 18. stoletja manjša lesena kmečka hiša. To je bilo obdobje, ko so na Gorenjskem izginjale stare lesene in pollesene hiše, gradnjo v lesu so ohranjali le še mali kmetje in kajžarji. V obnovljeni hiši, po domače Pr Petrovc, je urejen muzej, galerija, knjižnica ter Turistično informativni center Cerklje. V muzeju vas stare lanterne, svečniki, merilniki, likalniki… nedvomno popeljejo v polpretekli čas, ko so uporabljali sveče namesto elektrike ter čas, ko so naši predniki likali s kovinskimi likalniki. V arheološkem delu muzeja pa se srečata svet živih in svet mrtvih. Bronaste spone, kovanci, kovinski žebljički, ki so odpadli s podplatov rimskih čevljev, oljenke, ki so mrtvim razsvetljevale pot v temačno podzemlje so bile najdene na podeželskem rimskem grobišču in na stari vaški rimski cesti, zgrajeni pred približno 2000 leti.

 

Ob vznožju Štefanje Gore se ob vstopu v dolino Graben odpre pogled na Adergas, kjer sredi vasi dominantno kraljuje nekoč samostanska, danes pa župnijska cerkev Marijinega oznanjenja z bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Cerkev je po prenovi, ki se je začela leta 1732 in zaključila leta 1771, dobila značilne elemente italijanske arhitekture To poznobaročno stavbo krasi sedem oltarnih slik znamenitega avstrijskega baročnega slikarja Johanna Martina Schmidta iz Kremsa. Najznamenitejša umetnina v cerkvi je romanski božjepotni kip Marije z Jezusom. Je najstarejši ohranjeni Marijin kip na Slovenskem iz okoli 1220. Od srednjega veka dalje kipu menjajo oblačila ob različnih cerkvenih praznikih. Domneva se, da je kip ob ustanoviti samostana podaril patriarh Berltold II. Na koru visijo štiri slike Marijinega življenja, ki so delo najplodovitejšega baročnega slikarja na Slovenskem Jeana Valentina Metzingerja, rojenega 1699. v St. Avoldu v Loreni. Katakombe pod cerkvijo so bile namenjene za pokop nun, ki so živele v samostanu. Na gričku nad vasjo pa so še danes vidne razvaline nekdanjega gradu Kamen, ki je bil uničen ob turškem vpadu leta 1471.

V čebelarskem muzej, se boste spoznali s tradicijo pridelovanja medu nekoč in danes. V muzeju je lično urejena prodajalna, kjer se kupijo različne vrste domačega medu, propolis, cvetni prah, medeno žganje in izdelki iz čebeljega voska.

Povezava na spletno stran: http://www.czs.si/novice_podrobno.php?sif_no=1324
 

Na zeliščni bio kmetiji pa vam na tradicionalen način pridelana ekološko zelišča ponudijo v obliki čajev, mazil, tinktur, ki vam pomagajo tako pri odpravi prehlada kot pri drugih težavah. 

Povezava na uradno spletno stran: http://www.aelita.si/

 

 

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.