Krvavec

 

Večina Slovencev ob besedi Krvavec pomisli na ugodno smuko in zimske pustolovščine. Krvavec pa ni le to. Svoj topli pohodniški obraz pokaže s pomladnimi, poletnimi in jesenskimi meseci.

 

Krvavec je Ljubljani in Kranju najbližje visokogorsko smučišče in točka prijetnega pohodništva, od Ljubljane oddaljena 25 km, od Kranja pa samo 17 km. Krvavec je vrh na robu Kališkega pogorja, ki se navezuje na glavno os Kamniško-Savinjskih Alp. Nekdanji ledenik je pobočje Krvavca zaoblil, zato so ljudje posekali redko drevje in ruševje ter okrog vrha ustvarili več planin. Razpoznavno znamenje je stometrski železobetonski stolp, oddajnik RTV Slovenija, ki je konec osemdesetih let nadomestil kovinski stolp, na pobočje postavljen leta 1955.

 

Poleti obratujeta kabinska žičnica in sedežnica Gospinc, ki vozi do doma na Krvavcu. Planinski pašniki in grebeni okrog Krvavca so prijetno sprehajališče zaradi izredno razgledne lege nad Ljubljansko kotlino ter njenim celotnim hribovskim in gorskim zaledjem. V objemu narave Krvavec poleg čudovitih razgledov, pohodništva in adrenalinskih užitkov poskrbi tudi za vaše gurmansko doživetje. V naravnem okolju se lahko navdušujete nad domačimi kulinaričnimi specialitetami: žganci, kislo mleko, pečenice, krvavice z zeljem, suhe in polsuhe klobase, bržole, žganci, maselnek, domači kruh, okusne jedi na žlico (enolončnice) ...

 

Ture od planinskega doma na Gospincu, ki je tik ob zgornji postaji kabinske žičnice:

  • Veliki Zvoh – 1971 m in dobra ura hoda
  • Vrh Korena – 1999 m in dobri dve uri hoda
  • Kalški greben – 2224 m ter tri ure in pol hoda
  • čez Kalški greben ali Dolge njive do Cojzove koče na Kokrškem sedlu (1793 m) – od pet do šest ur hoda

 

Čudovita narava, enkraten razgled, zdravilna zelišča, planšarija in planinske ture so razlogi, da obiščete Krvavec tudi poleti. Ker je Krvavec v višinskem pasu, so njegove pašnike uredili v smučišča. Na to osrednje visokogorsko smučišče v preddverju Kamniško-Savinjskih Alp pripelje prenovljena kabinska žičnica (s panoramskimi kabinami za 6 oseb) s kapaciteto prevoza 2000 oseb na uro. Med zgornjo postajo kabinske žičnice na Gospincu (1450 m) in najvišjo točko smučišča na Zvohu (1971 m) je obiskovalcem na voljo približno 106 hektarjev smučarskih površin. V spodnjem delu Krvavca, na Kriški planini, pa je tudi 5 km dolga urejena proga za hojo in tek na smučeh.

 

Krvavec s svojimi lepotami in dobrotami vabi tako na poletno pohodništvo kot tudi na zimsko smučarsko smuko. Sklop smučarskih prog je na nadmorski višini od 1450 m do 1971 m, v skupni izmeri pa ima 30 km urejenih smučarskih prog.

 

Urnik obratovanja:  

http://www.rtc-krvavec.si/si/nacrtujete-obisk/urnik-obratovanja

 

Aktivna doživetja na krvavcu - zimske radosti

 

Cenik smučarskih vozovnic za smučarsko sezono 2017/18

 

Za več informacij si oglejte spletno stran RTC Krvavec.

 

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.