Grad Strmol

Edini v občini

Od dvanajstih srednjeveških dvorcev na območju današnje cerkljanske občine je grad Strmol edini, ki se je ohranil vse do danes. Če se danes peljemo po cesti, ki povezuje vasi Češnjevek in Dvorje, lahko pod obronkom cerkljanskega gozda zagledamo njegovo veličastno podobo. Po nastanku spada med najstarejše gradove naokoli.

 

Pisni viri

V pisnih virih se prvič omenja leta 1287. Njegov lastnik je bil vitez Verijand Strmolski, ki je imel grad v posesti do 15. stoletja, nato pa so se lastniki menjavali, med zadnjimi je bil industrialec Rado Hribar iz Ljubljane. Danes je protokolarni objekt Republike Slovenije. Leta 2004 je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

 

Pod gradom je bil nekdaj ribnik z dvižnim mostom, ki je bil ščit pred vpadi Turkov, danes pa pod njim najdemo umetno zasnovano jezerce. Grad je lepo ohranjen, s parkom pa je dobro ohranjena in izjemno slikovita celota, umeščena ob vznožje Dvorjanskega hriba.

 

Jedro gradu

Jedro gradu je stolpasta stavba s poznosrednjeveškim jedrom, v sedanji obliki pa izoblikovana v pozni renesansi in baroku. Osrednjo stavbo obdaja nizko štirikotno renesančno obzidje, utrjeno s kvadratnimi vogalnimi stolpiči. Vhodni portal na severnem pročelju krasita atlanta, ki sta s puti v parku delo kiparja Angela Putta - Pozza.

 

Bogata zbirka

Grad hrani bogato zbirko historičnega pohištva, slik in drugih antikvitet. Koncept parkovne zasnove okrog gradu izvira iz 17. stoletja, njegovi bistveni deli so terasasto oblikovani parter na južni strani gradu, ki preide v travno ravnico z jezerom ledvičaste oblike, ter dostopni lipov drevored na zahodni strani. V celoto so vključeni tudi ravninska polja in Dvorjanski hrib v ozadju. Park je opremljen s fontano in baročno plastiko, prineseno z nekdanjega gradu Zalog pri Moravčah.

  

Češnjevek je vas, na robu katere so še pred desetletji izdelovali opeko. Jame, v katerih so kopali glino, je zalila voda. Tako je nastalo več ribnikov. 

 

Grad Strmol je bil popolnoma prenovljen in oktobra 2012 odprt za javnost.
Z gradom Strmol in pripadajočimi grajskimi pristavami upravlja JGZ Brdo.

 

Več informacij in možnostih ogleda si preberite na: Grad Strmol

 


 

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.