Sakralne stavbe

Le redko kje najdemo na tako majhnem prostoru toliko zanimivosti in naravnih lepot kot na tem koščku naše lepe domovine.

 

Poleg cerkva, ki krasijo podobo večine naselij, si lahko ogledate še druge kulturne znamenitosti: se mimo gradu Strmol odpeljete v vas Adergas, kjer si lahko ogledate nekdanji samostan dominikank Velesovo in cerkev Marijinega Oznanjenja. To pozno baročno stavbo krasi sedem oltarnih slik znamenitega avstrijskega baročnega slikarja Johanna Martina Schmidta. Najznamenitejša umetnina v cerkvi je romarski božjepotni kip Marije z Jezusom, najstarejši Marijin kip na Slovenskem.
 

Župnijska cerkev Marije Vnebovzete je največja cerkev v cerkljanski občini. Stoji na dominantnem mestu v središču Cerkelj, kjer je po mnenju zgodovinarjev prva cerkev stala že v 9. stoletju.

 

Nasproti župnijske cerkve Marije Vnebovzete stoji secesijska Hribarjeva vila. Znani ljubljanski župan Ivan Hribar je leta 1886 kupil tedanjo Lukeževo hišo nasproti in jo preuredil v svojo priljubljeno poletno bivališče.
 

V središču Cerkelj je lepo urejen spominski park z doprsnimi kipi veljakov, ki so s svojim delovanjem in ustvarjanjem pomembno prispevali tako k razvoju in prepoznavnosti občine Cerklje na Gorenjskem kakor tudi v zakladnico slovenske kulture.
 

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.