OHRANJENI POMNIKI MINULEGA ČASA – ŽIVLJENJE V CERKLJAH NEKOČ

 

Odkrijte, kako so včasih v Cerkljah živeli bogati meščani, premožni gostilničarji, podjetni kmetje in čebelarji. Oglejte si vilo nekdanjega ljubljanskega župana Ivana Hribarja in mogočno Petrovčevo hišo v središču Cerkelj. Za celovito predstavo in kot prijetno doživetje čisto posebne vrste vam priporočamo, da dobiščete še Čebelarsko – kmečki muzej Strupi na Spodnjem Brniku.

 

Hribarjeva vila s spominsko sobo, središče Cerkelj

 

Znani ljubljanski župan Ivan Hribar je leta 1886 kupil tedanjo Lukeževo hišo nasproti in jo preuredil v svojo priljubljeno poletno bivališče. Letna vila predstavlja visoko bivalno kulturo druge polovice 19. stoletja, ki jo zaznamuje historični slog tistega časa s klasicističnimi okenskimi okviri in leseno, bogato okrašeno pročelje. Posebnost hiše je bila električna nadometna napeljava, prva v Cerkljah, ki jo je po izgradnji elektrarne leta 1924 v hiši napeljal Čimžarjev Fredi, priseljenec iz Amerike. Osrednji del vile, spominsko sobo in park upravlja Gorenjska banka, d.d., možen pa je tudi ogled po predhodni najavi in v dogovoru z Zavodom za turizem Cerklje.

 

Ogled Hribarjeve vile je možen tudi po vnaprejšnjem dogovoru na telefonski številki 04 20 84 239 ali na ....

 

Foto: Janko Dermastja

 

Petrovčeva hiša, središče Cerkelj

 

Mogočna zidana hiša z bogatim pročeljem in freskami, je današnjo podobo dobila sredi 19. stoletja, kar dokumentira letnica 1863, vklesana na portalu hiše. Takrat so se njeni lastniki začeli ukvarjati tudi z gostilniško dejavnostjo. Hiša je postala zgovorna priča o načinu življenja in mišljenja premožnejših kmečkih ljudi. Danes Pr' Petrovc, nekoč pa v stanovanjsko-obrtni hiši, v kateri je bila do druge svetovne vojne gostilna, delujejo Turistični informacijski center Cerklje, galerija, muzej in knjižnica. V muzeju sta na ogled arheološka in etnološka zbirka. Arheološka zbirka prikazuje najdišča v Šmartnem, v etnološki zbirki muzeja pa so predstavljeni predmeti iz zasebne zbirke. V galerijskem prostoru Petrovčeve hiše se vrstijo slikarske, kiparske in druge razstave, ki predstavljajo ustvarjalnost posameznikov ali članov različnih društev.

 

Petrovčeva hiša je odprta:

- torek - petek: 9.00 - 17.00

- sobota: 9.00 - 14.00

- ponedeljki, nedelje in prazniki: zaprto

 

 Foto: Arhiv Zavoda za turizem Cerklje

 

Čebelarsko - kmečki muzej Strupi, Spodnji Brnik

 

V zasebnem čebelarsko-kmečkem muzeju vas z veseljem popeljejo po zgodovini razvoja čebelarstva. Skozi sobe v obnovljeni stari hiši vas skozi čas vodi bogata zbirka čebelarstva in kmečkega orodja. Z razstavljenimi predmeti, kot so lončeno posodje in drugi uporabni predmeti ter čevljarski pripomočki, se predstavlja tudi tradicija kmečkega življenja nekoč. V muzeju je lično urejena prodajalna, kjer si lahko kupite različne vrste domačega medu, propolis, cvetni prah, medeno žganje in izdelke iz čebeljega voska.

 

Ogled muzeja je možen po vnaprejšnjem dogovoru pri gospodu Franciju Strupiju na telefonski številki 031 663 001.

 

Foto: Arhiv Zavoda za turizem Cerklje

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.