Štefanja Gora

 

Gorovje: Kamniško-Savinjske Alpe

Širina/dolžina: 46,2832°N / 14,46567°E

Nadmorska višina: 748 m

Izhodišče: Adergas (424 m)

Višinska razlika: 324 m

Čas hoje: 1 ura

Zahtevnost: lahka označena pot

Najprimernejši čas pohoda: primerno v vseh letnih časih

Priporočamo: planinska ali športna obutev in palice

 

Opis: Štefanja gora na kateri stoji cerkev svetega Štefana, se nahaja nad Cerkljami na Gorenjskem. Le nekaj 10 m pod vrhom, pa se nahaja izletniška kmetija Pr'Mežnarju, kjer vam postrežejo z domačo hrano.

 

Dostop do izhodišča: Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice ali Brnik, lahko pa tudi Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Cerkelj na Gorenjskem. V Cerkljah nadaljujemo po glavni cesti (smer Adergas), kateri nato sledimo do vasi Trata, kjer nas oznake za Adergas usmerijo desno. Naprej se peljemo po nekoliko ožji cesti, kateri nato sledimo do velikega parkirišča pred bivšim samostanom v Adergasu.

 

Opis poti: S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki se nadaljuje po levi strani obzidja nekdanjega samostana. Omenjeni cesti sledimo do prvega levega ovinka, kjer nas oznake za Štefanjo goro usmerijo desno na peš pot. Po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje markirana pot zavije v levo in se prične strmeje vzpenjati. Že kmalu strmina popusti in z leve se nam priključi pot od vodnega zajetja. Nadaljujemo rahlo desno mimo manjšega znamenja po zložni poti, ki se nadaljuje po in ob kolovozu, le ta je še nekaj dni po dežju običajno precej blaten. Nekoliko naprej se nam z leve strani priključi še pot iz Velesovega, mi pa še naprej nadaljujemo po širokem in zložnem kolovozu. Lahkotna pot nas nato pripelje do označenega razpotja, ob katerem se nahaja manjša kapelica.

 

Nadaljujemo desno v smeri "klopce" (levo "šterne") po kolovozu, ki se postopoma prične zmerno vzpenjati. Višje nas pot pripelje do treh zaporednih klopi (klopce), od katerih se nam odpre lep razgled na Gorenjsko. Kolovoz nato preide v gozd, se spremeni v dokaj strmo peš pot, ki pa se že hitro položi in nas iz gozda pripelje na obsežno travnato pobočje, preko katerega se v nekaj minutah sprehodimo do asfaltne in nato še do izletniške kmetije Pr Mežnarju.

 

Od kmetije nadaljujemo po eni od dveh poti, ki se vzpneta čez deloma strmo travnato pobočje. Po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje, pa stopimo na Štefanjo goro, na kateri stoji cerkev sv. Štefana.

 

 

 

 

Vir: Hribi.net 

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.