Kulinarika Cerkelj z okolico v veliki meri sovpada s kulinariko, značilno za celotno Gorenjsko, a ima tudi nekaj svojih posebnosti. Značilne so jedi iz žit, predvsem prosa, ki je nekdaj zavzemalo največji del cerkljanskih polj. Še danes se na jedilnik lokalnih prebivalcev pogosto uvrščajo jedi iz prosa, kot je burkaša (repa ali zelje s proseno kašo) ali prosena kaša s suhimi slivami. Poleg tega se v cerkljanski okolici predvsem ob praznikih na mizah znajde goveja juha z rezanci ali bleki, ob kolinah pa govedino v juhi zamenja svinjina. V zadnjem času se iz pozabe na jedilnike vračajo preste, ki so jih v naše kraje prinesle nune dominikanke iz samostana Velesovo. Ostale značilne jedi so še krapi s proseno kašo, prosena kaša s tropinicami, žganci s čežano, proseni žganci in maželjni z nadevom iz ješprenjeve ali prosene kaše.

 

Poleg nekaterih tipičnih »cerkljanskih« jedi gostinci na svojih menijih ponujajo tudi jedi, značilne za celotno Gorenjsko: zelje, repo, žgance iz različnih vrst žit, koline, ribe, enolončnice, testene žepke ali krape, štruklje in potice.

 

Gostinsko ponudbo v Cerkljah sestavljajo številne restavracije, gostilne in picerije, zato lahko vsakdo najde nekaj po svojem okusu.

Prijavite se na e-novice in bodite med prvimi obveščenimi.